Životnosť solárnych panelov

Ak by sme dokázali zachytiť len jednu hodinu slnečnej energie, ktorá každý rok dopadne na Zem, každý liter ropy, každá hrudka uhlia a každý kubický meter zemného plynu by mohli zostať v zemi.

Cena solárnych panelov klesla od roku 1977 o 99 %, čím sa solárna energia stala dostupnejšou pre mnohých ľudí. Pre mnohých majiteľov domov však sústava solárnych panelov stále predstavuje významnú investíciu, a to aj vďaka dotáciám.

Preto často počúvam otázku, ako dlho solárne panely vydržia a čo sa dá urobiť na zvýšenie ich životnosti.

Ako dlho vydržia solárne panely?

Podľa Federálnej obchodnej komisie (FTC – www.ftc.gov) solárne panely vydržia približne 20 rokov, je to však ovela komplexnejšia problematika.

Presné číslo závisí od viacerých faktorov, ako je typ panelu, spôsob inštalácie systému, podnebie v mieste vášho bydliska a údržba.

Skvelou správou je, že pri správnej údržbe môže váš panel skutočne fungovať až 40 – 50 rokov. Čítajte ďalej a dozviete sa, ako môžete dosiahnuť, aby váš panel vydržal tak dlho.

Aká je miera degradácie solárnych panelov?

Miera degradácie solárnych panelov je v priemere 0,5 % ročne.

Ide o rýchlosť, ktorou sa účinnosť vášho panelu časom znižuje.

V podstate ukazuje kvalitu vášho panelu – čím je táto miera menšia, tým dlhšie si váš panel zachová svoje vlastnosti.

Miera degradácie 0,5 % ročne znamená, že po štandardnej 25-ročnej záručnej prevádzke bude váš systém solárnych panelov poskytovať 87,5 % svojho výkonu z výroby.

Výrobcovia, ako napríklad SunPower, však dosiahli mieru degradácie na úrovni 0,3 % ročne. To znamená, že po 25 rokoch bude váš panel fungovať na 92,5 % svojho pôvodného výkonu.

To nie je zlé na niečo, čo vám poskytuje energiu zadarmo.

5 tipov, ako dosiahnuť, aby vaše solárne panely vydržali dlhšie

Jedna z vecí, na ktorú sa ma takmer vždy pýtajú priatelia a kolegovia, ktorí sa zaujímajú o solárnu energiu, je táto: Je možné, aby solárne panely vydržali dlhšie?

A moja odpoveď je vždy áno, určite je možné, aby solárne panely vydržali dlhšie. Môžete to dosiahnuť vykonaním týchto 5 vecí:

1. Pravidelne si nechajte kontrolovať a udržiavať svoje panely

Rozbité sklo, prasknuté panely a uvoľnené spoje sú tri hlavné problémy, ktoré môžete mať so svojimi panelmi v priebehu rokov.

Elektrické poruchy sa objavujú ťažšie, ale ak máte podozrenie, že s vaším solárnym systémom nie je niečo v poriadku, nechajte si od spoločnosti skontrolovať výkon.

Ak vidíte veľký rozdiel oproti rovnakému mesiacu v predchádzajúcich rokoch, môžete mať problém s elektrickým napájaním.

2. Vymeňte invertory po 10 rokoch

Chybné invertory spôsobujú poruchy systému oveľa častejšie ako samotné panely. Typický solárny striedač má životnosť 10 až 15 rokov, pričom záruka naň je 5 až 10 rokov.

To znamená, že invertor budete musieť vymeniť oveľa skôr ako panely. V súčasnosti si mnohí majitelia domov vyberajú mikroinvertory, pretože môžu vydržať 25 rokov – to je takmer rovnako dlho ako kvalitné panely.

3. Údržba a výmena batérií

Ak máte veľkú banku batérií, pravidelne ich obmieňajte. To preto, aby každá batéria dostávala rovnaké množstvo energie, čo predĺži jej životnosť.

Ich nabíjanie môžete zlepšiť aj používaním veľkých batériových káblov, ktoré majú nižší odpor.

A nakoniec, nikdy nenechávajte batérie dlhší čas nenabité, pretože to môže znížiť ich kapacitu.

4. Udržujte panely bez nečistôt a iných materiálov, ktoré by ich mohli poškodiť

Hoci sú kvalitné solárne panely skonštruované tak, aby vydržali silný vietor, husté sneženie a dokonca aj krupobitie veľkosti palca padajúce rýchlosťou približne 50 kilometrov za hodinu, aj tak ich musíte neustále udržiavať v čistote.

Vždy je tiež lepšie umyť ich ráno pred zahriatím, aby nepraskli.

Vaše solárne panely vydržia dlhšie a budú fungovať s maximálnou účinnosťou, ak z nich budete pravidelne odstraňovať aj prach, lístie, peľ a vtáčí trus. Pozrite si nasledujúce video, v ktorom uvidíte, ako to môžete urobiť.

5. Spolupracujte s dôveryhodným poskytovateľom solárnych panelov


Pravdepodobne jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť, aby vaše solárne panely vydržali dlhšie, je hneď na začiatku získať spoľahlivého poskytovateľa.

Ktorý typ solárneho panelu vydrží najdlhšie?

Monokryštalické aj polykryštalické kremíkové solárne panely vydržia dlho, pričom ich životnosť presahuje 25-ročnú záruku. Oba typy však majú svoje výhody aj nevýhody.

Najprv sa pozrime, ako ich môžete od seba rozlíšiť.

Monokryštalické kremíkové panely sú najúčinnejším typom panelov na získavanie slnečnej energie. [2] Sú tmavé, so solárnymi článkami v tvare štvorcov s odrezanými rohmi.

Ich vysoká účinnosť však nie je lacná, pretože sú zvyčajne drahšie ako polykryštalické panely.

Podľa FTC majú solárne panely životnosť približne 20 rokov. Skvelou správou je, že pri správnej údržbe môže váš panel v skutočnosti fungovať až 40-50 rokov.

Polykryštalické kremíkové panely

Polykryštalické kremíkové panely majú naopak modrú farbu. Vyzerajú, akoby mali vo vnútri lesklé konfety, čo sú v skutočnosti kryštály kremíka.

Medzi týmito kryštálmi sú medzery, ktoré “zachytávajú” niektoré elektróny, a preto sú tieto panely menej účinné ako ich monokryštalické náprotivky.

Čo spôsobuje, že sa vaše solárne panely stávajú menej účinnými?

Teraz by ste už mali vedieť niečo o výbere panela, ktorý dlho vydrží. Teraz sa pozrime, ako dlho vydržia solárne panely, keď čelia veciam, ktoré nemôžete ovplyvniť.

Teplo

Vysoké teplo môže spôsobiť praskliny, vďaka ktorým sa dovnútra dostane vlhkosť. Vlhkosť je veľký problém, pretože nielenže znižuje energetický výkon vášho panelu – zvyšuje aj mieru jeho degradácie.

V extrémnych prípadoch môže teplo zmeniť farbu panela, čím sa celý váš solárny systém stane menej účinným.

Vietor

Silný vietor môže spôsobiť rozkmitanie celej konštrukcie a uvoľnenie spojovacích prvkov, ktoré držia rôzne časti vášho solárneho systému pohromade. Tieto vibrácie spôsobené vetrom sú pre vaše panely rovnako škodlivé ako vibrácie spôsobené akýmkoľvek strojom.

Dážď

Ak vaša solárna sústava nie je správne nainštalovaná, dážď môže spôsobiť koróziu, ktorá znižuje účinnosť vášho systému a zvyšuje mieru jeho degradácie. Korózia môže tiež oslabiť jeho kovovú spodnú konštrukciu a rámovanie.

Sneh

Mrazivé teploty môžu spôsobiť deformáciu solárnych panelov, praskanie článkov a rozostup rámov. A teraz k tomu pridajte hrubú vrstvu snehu a hádajte, akú dodatočnú hmotnosť majú panely a držiak.

Záver

Ako dlho vydrží solárny panel, závisí od typu zvoleného panelu, miestneho podnebia, rutinnej údržby a značky, ktorú si vyberiete.

Musíte si dávať pozor na extrémne teploty, vietor a sneh, pretože môžu poškodiť komponenty vášho panelu. Dávajte pozor aj na nečistoty a úlomky na povrchu panelu, pretože môžu znížiť jeho účinnosť.

Najúčinnejším spôsobom, ako zabezpečiť dlhú životnosť solárnych panelov, je však vybrať si poskytovateľa solárnej energie, ktorý ponúka solídnu záruku.

Súvisiace články

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *