Je svet pripravený na mimoriadne účinné lieky na chudnutie?

loosing weight

Nová skupina liekov má potenciál natrvalo zmeniť spôsob, akým svet rieši svoj problém s obezitou

Začiatkom tohto leta dostal Forrest Smith sľubné správy. Denverský ropný inžinier, ktorý pracuje pre Národný park, čítal správy o novom lieku na cukrovku s názvom tirzepatid. Klinické skúšky potvrdili silný vedľajší účinok: Užívatelia tirzepatidu mohli zhodiť až 20 percent svojej telesnej hmotnosti. Smith mi povedal, že svoje detstvo strávil ako “tučné dieťa v škole” a dospelosť prežil v kolobehu chudnutia a opätovného naberania kilogramov. Hoci nie je diabetik, vedel, že niektorí lekári predpisujú liek na chudnutie, a keďže mal pocit, že nemá čo stratiť, vyhľadal jedného z nich na liečbu. Prvú týždennú injekciu si podal v júli a hovorí, že to bolo, akoby sa “zo dňa na deň prepol spínač”. Chuť na jedlo zmizla. Keď sledoval chudých priateľov, ako jedia, pýtal sa: “Ako to, že pred sebou nezješ celý tanier sušienok?”. To všetko sa zmenilo. “Jedna sušienka? To sa dá zvládnuť.”

Teraz váži 107 kg, čo je o 11 kg menej ako v čase, keď začal užívať lieky. Smithova manželka a rodičia boli takí ohromení jeho pokrokom, že sa rozhodli tiež vyskúšať tirzepatid. Jeho malé deti si všimli, že behanie po záhrade ich teraz unaví skôr ako ich otec. Od prvej dávky Smith siaha hlbšie do skrine po oblečenie, ktoré mu sadne. “Dúfam,” povedal, “že nenájdem padákové nohavice – nemusím ísť tak ďaleko dozadu.”

Tirzepatid (predávaný spoločnosťou Eli Lilly and Company pod názvom Mounjaro) sa prvýkrát stal dostupným pre americkú verejnosť v máji 2022, keď ho americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) schválil ako liek na liečbu cukrovky. A hoci sa zdá, že schválenie FDA na používanie lieku špeciálne na chudnutie sa blíži, lekári majú pri predpisovaní liekov právomoc odchýliť sa od mandátov FDA a niektorí z nich písali recepty na liečbu obezity podľa vlastného uváženia. “Tieto lieky ma veľmi nadchli,” povedala doktorka Melanie Jayová, riaditeľka Komplexného programu pre obezitu na NYU Langone. “[Obezita] bola vždy niečím, čo sa nedostatočne liečilo.” Možno je to pramienok, ktorý predchádza prívalu – tirzepatid je len jedným z triedy nových mimoriadne účinných liekov na chudnutie, ktoré hrozia, že zmenia spôsob, akým premýšľame o obezite a ako ju liečime.

Mnoho ľudí sa mylne domnieva, že ich hmotnosť sa dá úplne kontrolovať diétou a cvičením.

Táto skupina liekov sa nazýva inkretíny. Inkretíny, ktoré boli pôvodne vytvorené na stimuláciu tvorby inzulínu u pacientov s cukrovkou, často zanechávali účastníkov skúšok s liekmi s dvoma výraznými vedľajšími účinkami: pocitom sýtosti a oneskoreným vyprázdňovaním žalúdka. Inými slovami, príjemcovia sa cítia rýchlejšie nasýtení, zatiaľ čo samotné jedlo sa zo žalúdka do čreva presúva pomalšie, čo spôsobuje, že sa cítite ešte plnší. Kombinácia týchto účinkov spôsobila, že pacienti jedli menej a sústavne chudli.

Aby ste pochopili, prečo by tieto lieky mohli byť také revolučné, musíte pochopiť, ako obezita funguje – čo je často iné, ako sa o nej hovorí. Mnohí ľudia sa mylne domnievajú, že ich hmotnosť sa dá úplne kontrolovať diétou a cvičením. Vedci a lekári sa však viac prikláňajú k tomu, aby sa o tomto ochorení uvažovalo len ako o chronickom zdravotnom stave. “Náš mozog reguluje našu chuť do jedla a reguluje náš metabolizmus,” povedal Jay. U obéznych ľudí sú tieto regulácie nastavené tak, aby si udržali hmotnosť. Zdravý životný štýl môže pomôcť predchádzať obezite, ale keď človek, ktorý už má nadváhu, drží diétu, jeho telo zvýši chuť do jedla a zníži metabolizmus. Hmotnosť sa vracia späť. (Zdá sa, že na cvičení vôbec nezáleží.) Týmto pacientom – obrovskej časti Američanov – lekárske zariadenia často neposkytujú dobré služby.

Účinné možnosti liečby obezity, ktoré už existujú, sa nedostatočne využívajú. Napríklad bariatrická chirurgia môže byť účinným spôsobom riešenia nadváhy. Operácia sa však považuje za drastickú možnosť a ludia majú tendenciu mať o operáciách na zníženie hmotnosti zlé mienky. Bez sprievodných ochorení, ako je cukrovka, musí mať potenciálny kandidát na operáciu zvyčajne BMI aspoň 40, a len malá časť z tých, ktorí majú na ňu nárok, ju podstúpi. To je jeden z dôvodov, prečo odborníci na obezitu vidia v nových liekoch takú veľkú nádej.

Existujú však veľké prekážky na ceste k širokému prijatiu, a to nielen otázky nákladov a schvaľovania, ktorým čelí každý liek na ceste k verejnosti. Lieky na chudnutie majú za sebou pohnutú minulosť. “Ak sa pozriete späť do histórie obezity, lieky, ktoré boli schválené, boli potom stiahnuté z trhu,” hovorí doktor Spencer Nadolsky, lekár, ktorý vedie program obezity pre poskytovateľa telehealth služieb Weekend Health. Nebezpečné amfetamíny sa používali ako lieky na potlačenie chuti do jedla a novšie lieky, ako napríklad Fen-Phen, liek na chudnutie, ktorý sa hojne používal v 90. rokoch minulého storočia, spôsoboval srdcové problémy, čo viedlo k zákazu FDA. Bezpečnejšie lieky na chudnutie sa začali znovu objavovať v roku 2000, ale ich účinnosť bola často mierna.

Na druhej strane inkretíny sú stále viac účinnejšie. Najnovšie z týchto liekov spôsobujú približne 20-percentný úbytok hmotnosti, čo je v rovnakom rozmedzí, aké dosahuje bariatrická chirurgia. A hoci medzi bežné vedľajšie účinky patrí nevoľnosť a iné gastrointestinálne ťažkosti, ide o oveľa menej rušivý lekársky zásah ako chirurgický zákrok.

Jedna z odborníčok na obezitu z Harvard Medical School, doktorka Fatima Stanfordová, mi povedala, že niektorí pacienti reagovali na jeden inkretín, semaglutid, tak silno, že sa úplne vyhli operácii. “Z ťažkej obezity s cukrovkou sa dostali do pásma zdravej hmotnosti bez cukrovky a bez ťažkej obezity,” povedala. “Je to pre nich bez námahy – meníme spôsob, akým ich mozog vníma hmotnosť.” To má veľký vplyv na kvalitu života. “Keď máte vyššiu mieru obezity,” povedala Jayová, “strata 15 alebo 20 % telesnej hmotnosti je obrovská, však? Je to obrovské pre riešenie komorbidít a prevenciu cukrovky a pre všetky možné veci.”

Jedna washingtonská päťdesiatnička menom Suzy, ktorá si želala byť identifikovaná len krstným menom, od začiatku užívania tirzepitidu schudla 12 kilogramov. Má troch súrodencov a dvoch rodičov s cukrovkou druhého typu. Myslí si, že vďaka lieku sa môže tejto chorobe vyhnúť. Ďalšia žena, Rachel McLaughlinová, ktorá začala užívať perorálny inkretín v roku 2021, uviedla, že úbytok hmotnosti jej dodal sebavedomie, aby sa prihlásila do kurzu umenia. “Nevyzerám, akoby som okolo seba niesla váhu sveta,” povedala.

Zmena pohľadu verejnosti aj systému zdravotnej starostlivosti na obezitu sa neudeje zo dňa na deň – napokon, Americká lekárska asociácia uznala obezitu za chronické ochorenie až v roku 2013.

“Väčšina lekárov primárnej starostlivosti, žiaľ, stále trpí stigmou obezity a predsudkami,” povedal Nadolsky. Ak by ste lekára zahnali do kúta na večeri, povedal Stanford, pravdepodobne by vám vedel povedať, ako liečiť ezoterické ochorenie, ako je Behcetova choroba. “Ak by ste sa ich potom opýtali na obezitu, ktorou trpí takmer polovica populácie, tvárili by sa, že nevedia, čo majú robiť.”

To všetko znamená, že široké prijatie inkretínov na zníženie hmotnosti stále naráža na významné prekážky. Je tu aj chúlostivá (a stále väčšinou teoretická) otázka, či sú tieto lieky vhodné pre ľudí, ktorí chcú jednoducho schudnúť pár kíl. Ale pre pacientov, ktorí v súčasnosti trpia obezitou a metabolickými poruchami, sú možnosti, ktoré predpis prináša, už príliš veľké na to, aby sme ich ignorovali. Suzy mi povedala, že s manželom plánujú na dôchodku cestovať po Európe – čo bolo nemysliteľné, kým nezačala užívať tirzepatid. McLaughlinová má tiež cestovateľské plány, ale sústreďuje sa na začiatok cesty. “Nemôžem sa dočkať, až nastúpim do lietadla,” povedala, “a pohodlne sa usadím.”

Súvisiace články

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *