Čo sú mikrozeleniny (microgreens) a ako ich používať?

Microgreens

Ak ste domáci kuchár, šéfkuchár v reštaurácii alebo gurmán, oplatí sa vám dozvedieť sa viac o mikrozelenine. Táto zelená revolúcia mení spôsob, akým ľudia pestujú a jedia zeleninu. Čo sú to teda mikrozeleniny? Mikrozelenina sú malé verzie obľúbenej zeleniny a byliniek, ktoré majú zvyčajne lepšiu chuť a zostávajú dlhšie čerstvé ako ich dospelé náprotivky. V tomto príspevku sa budeme venovať mnohým dôvodom, prečo sú mikrozeleniny také obľúbené.

Čo sú to mikrozeleniny?

Mikrozelenina znamená doslova mikro + zelenina, čo znamená sadenicu rastliny. Presnejšie povedané, mikrozelenina je medzistupeň medzi klíčkami a mladou zeleninou. Poviem to takto: klíčky sú 2 až 5-dňové, mikrozelenina je 7 až 14-dňová, zatiaľ čo baby zelenina je 3 až 4-týždňová.

Niekedy sa mikrozelenina nazýva aj mikrolisty, drobná zelenina alebo zeleninové konfety.

Mikrozeleniny sa v porovnaní s konvenčnými poľnohospodárskymi postupmi pestujú udržateľnejšie. Používajú menej vody, nepotrebujú hnojivá ani pesticídy a vďaka vertikálnemu poľnohospodárstvu využívajú menej pôdy. Naše pestovateľské podnosy sa používajú opakovane a pestovateľský substrát sa kompostuje. Lokálne pestované potraviny vedú k menšiemu znečisteniu z dopravy a k udržateľnejšej komunite.

Sú klíčky mikrozelenina?

Mikrozelenina je druh zeleniny, ktorá sa pestuje v pôde a zbiera sa vo veľmi mladom veku. Často sa označujú ako “klíčky”, ale nie je to to isté. Klíčky sa klíčia vo vode alebo vo vlhkých vreckách niekoľko dní, zvyčajne na teplých tmavých miestach. Mikrozeleninu možno konzumovať zhruba do 2 týždňov po zasadení.

Klíčky sa zvyčajne balia a predávajú vrátane semien, koreňov, stoniek a drobných nevyvinutých listov. Mikrozeleninu možno pestovať kdekoľvek v nádobe alebo na pôde a konzumovať ju v priebehu niekoľkých dní až týždňov po zbere. Pri zbere mikrozeleniny sa využíva len stonka a listy.

Na čo slúžia microgreens?

Microgreens sú drobné, jemné výhonky zeleniny, ktoré môžete použiť na dodanie farby a chuti do svojich jedál. Často sa pridávajú do šalátov, miešaných jedál a polievok. Používajú sa aj v niektorých dezertoch, napríklad v obľúbenom recepte na mikrozeleninový puding s tekvicovým koláčom.

Sendviče s mikrozeleninou

Prečo chcú šéfkuchári mikrozeleninu?

Šéfkuchári milujú mikrozeleninu kvôli rozmanitým chuťovým vlastnostiam, ktoré môže dodať jedlu. Zvyčajne sú jemné, sladké, horké, kyslé alebo môžu vytvoriť komplexnejšiu chuť. Okrem sviežich chuťových profilov majú aj zdravotné výhody, ako sú antioxidanty a vitamín C, vďaka čomu sú čoraz obľúbenejšie u kuchárov aj spotrebiteľov.

Zdravotné prínosy mikrozeleniny

Medzi zdravotné prínosy mikrozeleniny patria antioxidačné vlastnosti, protizápalové účinky a schopnosť odstraňovať voľné radikály.

V inej štúdii sa zistilo, že mikrozelenina z druhov Brassica – vrátane červenej kapusty, červenej horčice, purpurovej horčice a purpurového kalerábu – má v skutočnosti komplexnejšie a rozmanitejšie polyfenoly ako zrelé rastliny. Obsahujú rôzne látky, napríklad glukozinoláty, ktoré pomáhajú predchádzať rakovine a zároveň napomáhajú protizápalovým účinkom.

Práve vďaka tomu sú také prospešné pre naše zdravie; sú plné živín, ktoré potrebujeme na udržanie zdravia!

Je mikrozelenina zdravšia ako bežná zelenina?

Medzi výhody mikrozeleniny patrí 40-násobne vyššie množstvo antioxidantov ako v bežnej zelenine a vyšší obsah vitamínov C a A.

Mikrozelenina sa považuje za skvelý zdroj vitamínov a minerálov, ktoré môžu pomôcť posilniť vaše zdravie. Tieto listy sú nielen výživnejšie ako zrelé listy, ale majú aj vyšší obsah rôznych vitamínov a antioxidantov.

Tieto živiny sú v listoch mikrozelenín vysoko koncentrované, pretože rastlina má len asi 1/10 svojej dospelej veľkosti. Výskum amerického ministerstva poľnohospodárstva zistil, že koriander a amarant (dva bežné druhy) majú na gram viac živín ako ich dospelé verzie.

Mikrozeleninová verzia červenej kapusty je dobrým zdrojom vitamínu C, pretože ho obsahuje viac ako pôvodná zelenina.

Ako sa konzumujú

Mikrozeleninu môžete konzumovať surovú v šalátoch alebo sendvičoch. Môžete ich použiť aj ako posýpku do polievok, cestovín a na pizzu. Šéfkuchári ich bežne používajú na ozdobu jedál.

Brokolica mikrozelenina na zeleninovom šaláte

Najbežnejšie odrody mikrozeleniny

Hrach

Sú veľmi jemné, s výraznou sladkou chuťou hrachu. Hráškové mikroklíčky chutia podobne ako plnohodnotný hrášok. Sú plné vitamínov, ktoré pôsobia protizápalovo a podporujú kardiovaskulárne zdravie. Hráškové mikroklíčky sa spájajú aj s chudnutím, za čo vďačia najmä obsahu vlákniny (vláknina je známa tým, že vás dlhšie zasýti).

Reďkovka


Reďkovka je jednou z najbežnejších odrôd, ktoré sa vyskytujú ako mikrozelenina, pretože sa veľmi rýchlo pestuje. Na konzumáciu sú pripravené približne 12 dní po zasiatí semien. Reďkovky sú skvelým zdrojom vitamínu C, ale obsahujú aj mnoho ďalších živín, ako sú foláty a železo. Sú ideálne do šalátov alebo primiešané do vašich obľúbených jedál!

Slnečnica


Slnečnicové mikrozeleniny, ktoré sú v USA veľmi obľúbené, môžete pestovať v interiéri alebo exteriéri a majú silný nutričný profil. Sú známe svojou orechovou chuťou, ktorá je skvelá aj v receptoch. Slnečnicové mikroklíčky majú vysoký obsah vitamínov skupiny B, zinku a ďalších vitamínov a minerálov. Sú dobrým zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú v boji proti rakovinovým bunkám.

Červená repa


Červená repa je mikrozelenina s vysokým obsahom vitamínu K, ktorý pomáha predchádzať osteoporóze a zrážaniu krvi. Má väčšiu výživovú hodnotu ako plnohodnotná repa a obsahuje viac železa ako špenát.

Kapusta


Kapusta je často konzumovaná mikrozelenina, pretože výborne chutí a má veľa živín. Má vysoké množstvo vitamínu K a ďalších živín, ako je vápnik, draslík a mangán. Je tiež dobrým zdrojom železa.

Brokolica


Brokolica má vysoké množstvo sulforafánu, chemickej látky, ktorá podporuje prirodzenú obranu tela proti rakovine a iným chorobám. Môže sa pestovať hydroponickým alebo tradičným spôsobom.


Súvisiace články

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *