10 prírodných a účinných alternatív ibuprofénu

Najčastejšou reakciou na menšie bolesti sú voľnopredajné lieky, ako je ibuprofén alebo paracetamol. Ludia, ktorí užívajú tieto lieky častejšie si neuvedomujú, že ich časté užívanie môže viesť k dlhodobým vedľajším účinkom vrátane poškodenia čriev a zlyhania pečene. Dlhodobé užívanie vysokých dávok liekov proti bolesti sa spája s nespočetnými nebezpečnými zdravotnými stavmi vrátane anémie, srdcových ochorení, hypertenzie, straty sluchu, potratov a poškodenia DNA.

Bolesť je spôsob, akým nám naše telo oznamuje, že niečo nie je v poriadku; je to potenciálne skvelý diagnostický nástroj a silný motivátor na riešenie základných problémov, ktoré spôsobujú nepohodlie v našom tele. Bohužiaľ, voľnopredajné lieky proti bolesti slúžia ako rýchle riešenie, ktoré nerieši základné fyzické alebo emocionálne poruchy, ktoré sa prejavujú ako bolesť v tele. Iba maskuje príznaky a zároveň nás vystavuje nebezpečným vedľajším účinkom z nadmerného užívania.

Mnoho rôznych ochorení môže mať za následok fyzickú bolesť. Bolesť je často spôsobená emocionálnym stresom, ktorý zaťažuje náš systém, a naše telo je preťažené, čo vedie k bolestiam hlavy, chrbta a dokonca k sebadeštruktívnemu správaniu, ktoré môže viesť k ďalším zdravotným rizikám. Vyskúšajte dychové cvičenia, úpravu spánkového režimu a častejšie cvičenie, aby ste obnovili svoju rovnováhu. A keď sa chronická bolesť a drobné ťažkosti objavia v podobe svalových kŕčov, bolestí hlavy alebo svalového napätia, skôr ako siahnete po fľaši s tabletkami, zvážte jednu z týchto 10 prírodných alternatív.

  • Zázvor – koreň zázvoru je protizápalová zázračná potravina. Okrem toho, že blokuje tvorbu zápalových látok, ako sú prostaglandíny a leukotriény, svojimi antioxidačnými účinkami odbúrava aj existujúce zápaly a kyslosť tekutiny v kĺboch. Skúste kúsky zázvorového koreňa variť 5 až 10 minút a piť ho ako čaj s lyžičkou medu. Alebo ho nakrájajte na kocky a pridajte do obľúbeného vyprážaného jedla spolu s čerstvým cesnakom a sezamovým olejom.
Zázvor - 10 účinkov na zdravie | Zdravopedia
  • Kurkuma – toto korenie má protizápalové a protirakovinové vlastnosti. Účinná zložka kurkumy, kurkumín, prirodzene znižuje hladinu dvoch enzýmov v tele, ktoré spôsobujú zápal, čím zlepšuje krvný obeh a pomáha predchádzať vzniku krvných zrazenín. Zmiešajte ju s teplým mliekom, medom a škoricou a pripravte si lahodný výživný elixír alebo pridajte štipku na panvicu, keď budete smažiť zemiaky.
  • Koreň valeriány – koreň valeriány zmierňuje bolesť tým, že znižuje citlivosť nervov. Koreň valeriány, ktorý sa dlhodobo označuje ako “prírodný trankvilizér”, je v tradičnej medicíne dobre známy a už po stáročia sa používa na reguláciu nervového systému. Vypite šálku valeriánového čaju pred spaním na zmiernenie úzkosti, nespavosti, podráždenosti a bolesti.
  • Kapsaicín – Tento lokálny liek, ktorý sa získava z čili papričiek, je k dispozícii vo forme gélu alebo krému. Kapsaicín účinne zmierňuje bolesť kĺbov, svalov a nervov tým, že zastavuje prenos signálov do mozgu látkou známou ako chemické P. Môže sa aplikovať 3 – 4 krát denne, kým príznaky pretrvávajú.
  • Horčík – doplnky horčíka zmierňujú bolesť pri migréne, svalových kŕčoch a fibromyalgii. Nedostatok horčíka je veľmi rozšírené. Typická strava má nízky obsah horčíka a vysoká konzumácia alkoholu môže jeho hladinu ešte znížiť. Okrem doplnkov môžete zvýšiť obsah horčíka v tele konzumáciou slnečnicových a tekvicových semienok, ktoré majú vysoký obsah horčíka.
  • Vilcacora – známy aj ako uncaria tomentosa, mačací pazúr je drevnatá liána pochádzajúca z Južnej Ameriky, ktorá je známa tým, že obsahuje protizápalovú látku, ktorá blokuje produkciu hormónu prostaglandínu, ktorý prispieva k zápalom a bolesti v tele. Odporúčané dávkovanie je 250 až 1 000 mg kapsúl jedenkrát až trikrát denne. Požitie väčšieho množstva ako toto v priebehu jedného dňa by mohlo viesť k hnačke.
  • Kôra vŕby bielej – Táto bylina sa považuje za pôvodný Aspirín. Obsahuje salicín, ktorý sa v žalúdku mení na kyselinu salicylovú. Kyselina salicylová je primárnou zložkou Aspirínu. Synteticky môže dráždiť žalúdok, ale v prírodnej forme 1-2 kvapky tinktúry z kôry vŕby bielej denne pomôžu zmierniť bolesť, zápal a horúčku.
  • Boswellia – Boswellia, bežne známa ako indické kadidlo, obsahuje protizápalové vlastnosti ako živica a kyseliny boswellové, ktoré sa získavajú zo stromu. Boswellia, ktorá je dostupná ako doplnok stravy a krém na lokálne použitie, pomáha zlepšiť prietok krvi do kĺbov a blokuje vstup zápalových bielych krviniek do poškodeného tkaniva. Ak sa užíva ako doplnok, odporúčaná dávka na liečbu bolesti je 450-750 mg denne počas maximálne 4 týždňov.

  • Omega-3 mastné kyseliny – okrem toho, že zlepšujú zdravie srdca a funkciu mozgu, omega-3 mastné kyseliny preukázateľne znižujú zápal v celom tele. 2 typy omega-3 mastných kyselín sa nachádzajú najmä v niektorých rybách. Nazývajú sa EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokozahexaenová), zatiaľ čo ďalšie, ALA (kyselina alfa-linolénová), sa nachádzajú v rastlinných zdrojoch, ako sú semená, bobuľovité ovocie, morské riasy, zelené listy a orechy. Protizápalové vlastnosti omega-3 mastných kyselín zmierňujú príznaky artritídy a iných zápalových ochorení kĺbov. Odporúčaná dávka omega-3 mastných kyselín je 1 000 mg denne.
  • Esenciálne oleje – Rozmanitosť a účinnosť esenciálnych olejov si skutočne vyžaduje vlastnú komplexnú analýzu. Tu je však niekoľko najúčinnejších esenciálnych olejov, ktoré zmierňujú bolesť a zápal. Na zmiernenie zápalu a bolesti používajte harmančekový olej. Harmanček obsahuje flavonoidy, ktoré majú protizápalové zlúčeniny, ktoré ľahko prenikajú na povrch pokožky a znižujú zápal. Levanduľový olej tiež obsahuje protizápalové a analgetické vlastnosti. V klinických štúdiách vedci zistili, že lokálna aplikácia levanduľového oleja je rovnako účinná ako niektoré farmaceutické analgetiká a protizápalové lieky proti bolesti. Jednu alebo dve kvapky čistého levanduľového esenciálneho oleja môžete umiestniť aj na vankúš v spálni, aby ste znížili úzkosť a uľahčili pokojný spánok.

Medzi ďalšie éterické oleje známe svojimi protizápalovými a analgetickými vlastnosťami patrí sladká majoránka, eukalyptus, mäta pieporná a šalviový olej. Skúste esenciálne oleje zriediť pomocou napríklad kokosovím olejom, a zmesou potrite spánky, boľavé kĺby alebo svaly. Prínos je znásobený aromaterapiou, ktorá zmierňuje stres a upokojuje myseľ, čím rieši koreň mnohých našich fyzických bolestí.

Súvisiace články

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *