Energia zo Slnka – solárne články

Ak by nám Slnko – rovnako ako iní dodávatelia energie – vyfakturovalo množstvo slnečnej energie vyžarované  na našu strechu, platili by sme niekoľko tisíce Eur ročne.
Jednou z možností ako využiť solárnu energiu je výroba elektrickej energie pomocou solárnych článkov. O možnostiach výroby energie  pomocou slnečných kolektorov napíšeme nabudúce. Slnečné kolektory sa používajú hlavne na výrobu teplej užitkovej vody – TUV, pri vhdoných podmienkach aj na kúrenie.

Na trhu je ich viacero typov slnečných článkov, ktorí sa líšia materiálom, z ktorého sú vyrobené, rozmermi, účinnosťou, cenou a životnosťou.
Voľba medzi jednotlivými typmi závisí na jednej strane od využívania, na strane druhej od hrúbky našej peňaženky. Čím lepšie poznáme svoju energetickú spotrebu, tým ľahšie sa dá plánovaný solárny systém prispôsobiť k vlastným požiadavkám.

BIPV panel (Integrovaný do strechy)
BIPV panel (Integrovaný do strechy)

V každom prípade sa oplatí požiadať o radu odborníka, ktorý nám spoľahlivo určí energetickú potrebu, jej časové rozloženie, geografickú polohu domu a jeho orientáciu k svetovým stranám, množstvo slnečných hodín v roku, potenciálne vhodné miesta na streche k uloženiu solárnych článkov, a podľa týchto parametrov navrhne najvhodnejší typ a kapacitu  solárneho systému. Konzultujme s ľuďmi, ktorí už takýto systém používajú.

Vzhľadom na zvyšujúce sa ceny energie je určite vhodné aspoň porozmýšľať o investícii do solárneho systému, a to aj vtedy, keď sa nám investícia na prvý pohľad zdá priveľká. Solárne systémy sú totiž po správnom plánovaní a realizácii funkčné dlhú dobu s minimálnou údržbou, pričom vyprodukovaná energia je prakticky zadarmo.

Návratnosť investície závisí hlavne od rozmerov a kapacity solárneho systému a od trhových cien energie. Návratnosť systémov s väčšou kapacitou je v súčasnosti 20-30 rokov, ale so zvyšovaním cien energie sa táto doba postupne skracuje.

Energiu vloženú do ich výroby moderné solárne články vyprodukujú za 1,5-7 rokov. Ich účinnosť premeny energie je 15%, životnosť je aspoň 30 rokov. Lepší výrobcovia poskytujú 10-ročnú záruku, aj viac.

Nabudúce by som chcel detailnejšie opísať typy článkov, ich uplatnenia, výhody, nevýhody. Ak mate nejaké otázky, píste do komentárov.

Ďalšie zaujímavé informácie:
Slovenská inovačná a energetická agentúra – http://www.sea.gov.sk
Praktický sprievodca obnoviteľnými zdrojmi energie v Európe a na Slovensku – http://www.ozeport.sk

Súvisiace články

You may also like

1 Comment

  1. dobry den, chcel by som si nainstalovat na buduci novy dom solarnu strechu, prosim poradte mi nejaku firmu na slovensku, ktora sa tym zaoera, Dakujem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *