OLED svetlenie – jasná budúcnosť

Podľa Barryho Younga z asociácie OLED (http://www.oled-a.org/) čaká tento typ osvetlenia veľká budúcnosť. O tom svedčí aj 9. ročník medzinárodného fóra osvetľovacej techniky v Tokiu Lighting Fair 2009, ktorý sa konal 3-6. marca.

Okno s OLED svetlom
Okno s OLED svetlom

Predstavené boli bláznivé riešenia z OLED-u, ktoré možno o pár rokov skončia v našich obývačkách. Známy je už nápad vstavania OLED techniky do okna, ktoré by zostávalo naďalej priehľadné, avšak v noci by slúžilo ako zdroj svetla. Výskumný ústav organickej elektroniky na riešení už pracuje.

Takéto svietidlá by mali 70-75 % transparentnosť, slúžiace cez deň ako decentné okná, a po stmievaní by sa mohli aplikovať rôzne vzorky, ktoré by boli osvietené.

Spoločnosť Panasonic Electric Works Co Ltd. na konferencii predstavil najtenší OLED panel, ktorý má hrúbku iba 1 mm. Takéto rozmery pôsobia inšpirujúco na vývoj technológie OLED s cieľom uplatniť túto technológiu v tapetách alebo závesoch. Jeden z panelov má teplú farbu ekvivalentnú slnečnému svetlu.

Podľa spomínanej spoločnosti máme pred sebou ešte asi 10 rokov, kým sa technológia OLED rozšíri. Barry Young vidí nástup výrobkov OLED na spotrebiteľský trh okolo roku 2015.

Zdroj:
http://www.treehugger.com/files/2009/03/cool-new-oled-lighting-displayed-at-lighting-fair-2009.php
http://www.treehugger.com/files/2009/02/clean-tech-2009-oled-association-gives-us-an-oled-status-update.php

Súvisiace články

You may also like

1 Comment

  1. OLED technologia ma uzastny potencial a myslim to je ten smer ktory sa treba uberat. dobra flexibilita, kompaktne rozmery, super CRI, svietivost bude treba dopracovat ale aplikacia je neuveritelna. Verbatim nedavno vysiel s nejakymi RGB oled, je to neuveritelne sialene
    http://uspornaziarovka.sk/forum/2011/05/08/verbatim-predstavuje-globalne-prve-komercne-dostupne-oled-svetla-farebnym-ladenim/
    myslim si ze sa tomu zacina venovat uz aj philips aktivne a to je super, pohne sa to dalej. Majo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *