Potvrdené. Dosiahli sme ropný vrchol!

Výkonný riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Nobuo Tanaka pre Reuters vyhlásil, že prudký úpadok trhu s ropou a pokles jej ceny o viac ako 70 percent spomaľuje hľadanie nových nálezísk, pričom existujúce polia sa už vyčerpávajú. Fakt, že dopyt po rope v rozvinutých krajinách OECD pravdepodobne už dosiahol svoj vrchol, a nedostatok súčasných investícií do obnoviteľných zdrojov môže v budúcnosti spôsobiť problémy, sa už stal oficiálnym. “Nevidím veľkú šancu na zvýšenie dopytu po rope v blízkej budúcnosti, ale ak teraz nezačneme investovať do obnoviteľných zdrojov, môže sa to odraziť na ekonomike, práve keď sa začne jej rast,” povedal Tanaka.

Už roky sa píše o ropnom vrchole (anglicky: peak oil), a o tom, ako sa na to pripraviť, pričom sa snažia vysvetliť, prečo je ropný vrchol taký dôležitý pre našu energetickú bezpečnosť. Ropné spoločnosti za uplynulých pár rokov minuli veľa peňazí na vysvetlenie, prečo s vážnosťou problému nesúhlasia, prečo je to podľa nich len mýtus alebo dokonca konšpiračná teória. Ani mienkotvorné média sa doteraz téme ropného vrcholu nevenovali. Tanaka hovorí, že dodávky ropy sa v roku 2010 môžu dostať do krízy, potom ako sa celosvetový dopyt po rope začne zvyšovať. Predpovedá, že svetový dopyt po rope narastie o 1 milión barelov denne, alebo o cca. 1 percento, v dôsledku rastúceho dopytu krajín mimo OECD.

Prečo je podľa Tanaku navýšenie dopytu o jedno percento problémové?

Ak sme už za peak oil-om, tak nebude z čoho zvyšovať produkciu. Ale problém nie je v tom, že sa ropa minula. Jej zásoby sa nevyčerpali. Ropný vrchol hovorí o tom, že sa minula zhruba polovica všetkých zásob ropy, a momentálne sa nachádzame niekde na vrchole krivky produkcie ropy:

Krivka produkcie ropy
Krivka produkcie ropy

Prednedávnom (ešte pred krízou) sa dopyt po rope kvôli rastu hospodárstva rástol zhruba tiež o jedno – dve percentá ročne. Čo sa stane, ak celosvetový nedostatok ropy bude tvoriť 1-2 % z celkovej produkcie? V prvých rokov problémy budú mať hlavne chudobné štáty, ale ochránení nebudeme ani my. Niekoľko rokov po vrchole môže byť celosvetový deficit ropy až 15-20 %.

Svet v tom čase si môžeme predstaviť, ak si spomenieme na prvú ropnú krízu: rok 1979. Vtedy bol deficit ropy 9 %-ný. Vo Veľkej Británii zaviedli 3-dňový pracovný týždeň, v USA nastal nedostatok pohonných látok, diaľnice vymreli, v dodávke elektriny boli výpadky.

Ani teraz na tom nie sme oveľa lepšie. Väčšina nášho priemyslu je závislá od ropy a jej derivátov. Od poľnohospodárstva až po energetiku.

Zdroje: http://www.treehugger.com
Jeremy Leggett: Half gone
Ďalšie informácie nájdete:
http://sk.wikipedia.org/wiki/Ropný_vrchol
http://www.theoildrum.com

Súvisiace články

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *