Čo znamenajú recyklačné symboly na obaloch?

recyklacne_symboly

Trojuholník zo šípok znamená, že obal je možné zhodnotiť. Súčasťou značky je označenie materiálu, z ktorého je obal vyrobený. Označenie materiálu môže byť zobrazené ako číslica v trojuholníku šípok, ako skratka pod trojuholníkom šípok, alebo kombináciou oboch spôsobov.

Číselné označenie Písomný znak – skratka Materiál
Plasty
1 PET polyetylén tereftalát
2 HDPE polyetylén veľkej hustoty
3 PVC polyvinylchlorid
4 LDPE polyetylén malej hustoty
5 PP polypropylén
6 PS polystyrén
Papier a lepenka
20 PAP vlnitá lepenka
21 PAP hladká lepenka
22 PAP papier
Kovy
40 FE oceľ
41 ALU hliník
Drevo
50 FOR drevo
51 FOR korok
Textil
60 TEX bavlna
61 TEX vrecovina, juta
Sklo
70 GL bezfarebné sklo
71 GL zelené sklo
72 GL hnedé sklo
Kompozity C / *
* označenie prevažujúceho materiálu, napr. škatuľa na džús Tetrapak: hlavná zložka papier (PAP), ďalej vrstva polyetylénu (PE) a vrstva hliníka (ALU), označenie bude: C / PAP
80 papier a lepenka / rôzne kovy
81 papier a lepenka / plasty
82 papier a lepenka / hliník
83 papier a lepenka / cínový plech
84 papier a lepenka / plast / hliník
86 papier a lepenka / plasty / hliník / cínový plech
90 plasty / hliník
91 plasty / cínový plech
92 plasty / rôzne kovy
95 sklo / plasty
96 sklo / hliník
97 sklo / cínový plech
98 sklo / rôzne kovy
do_zberu Tento symbol znamená, že obal treba po použití dať do zbernej nádoby.

Zdroj: Vyhláška MŽP SR č. 210/2005 o vykonaní niektorých ustanovení zákona o obaloch

Súvisiace články

You may also like

5 Comments

  1. napr. vsetky produkty z prvej skupiny :Plasty: budem hadzat do zlteho kontajnera atd..?? A co sa tyka tych kompozitov, tak ich budem chapat ako plasty, ak budu prevazne zlozene z materialov zo skupiyn :Plasty:? napr. bude tam znacka 90, tak to hodim do ::plastov:, ak tam ale bude 82, tak to hodim k papieru. Vdaka za potvdenie, alebo vyvedenie z omylu.. 🙂

  2. Pravdou je, že pri vhádzaní do kontajnerov sa treba riadiť všeobecne záväznými nariadeniami danej obci.

    V Bratislave sa do žltej nádoby majú vhadzovať PET fľaše, plastové obaly od domácich čistiacich prostriedkov, obaly od jogurtov, viacvrstvové obaly (tetrapack a iné), a tiež hliníkové plechovky od nápojov.

    V Banskej Bystrici v žltej nádobe zbierajú okrem PET fliaš (aj od jedlého oleja) a obalov od domácich čistiacich prostriedkov aj mikroténové vrecká a tašky, vhadzovanie kelímkov od jogurtov je zakázané. Tetrapaky je zakázané hodiť do zberných nádob na papier.

    V Prešove do žltej nádoby patria už klasicky PET fľaše, fľaše od octu, potravinového oleja, sirupu, fľaše od čistiacich a hygienických potrieb, fľaše od prípravkov na ošetrenie a ochranu rastlín, plastové uzávery, plastové obaly z jogurtu, masla, pomázanok, plastové obaly od potravín, cukríkov, čokolády, kozmetiky a iných predmetov, polyetylénové obalové fólie, obrusy, hračky a kuchynské predmety, plastové tuby prázdne, plastové bandasky. Na tetrapaky majú zvlášť hnedú nádobu (vrece).

    Takže všetko to závisí od úrovne separovania a od toho, kam putuje obsah zberných nádob, aký systém dotrieďovania majú na mieste zhodnocovania, či sú napr. schopní ručne oddeliť tetrapaky od PET fliaš a pod.

    Alebo sa nedostatočne špecifikovali odpady, ktoré sa môžu vhadzovať do určených nádob…

    Dúfam, že som Vám odpovedala k veci 🙂

  3. Vdaka Monika,

    teda tie symboly na obaloch, nie su zatial nejako obzvlat smerodajne.. Trocha ma to zarmutilo, ale este to chce asi par rokov. Ja byvam v Bratislave. To co som nasiel v tych zavaznych nariadeniach je aj na strankach OLO – asi preto, ze to je ich spolocnost.

    Ale tym padom som nenasiel odpoved na moju zvedavost – co s obalom od zubnej pasty, od Studentskej pecate, Kakaovych rezov atd..

    Myslel som si, ze tento problem sa vyriesi pomocou tychto symbolov, kedze opis na www stranke nebude obsahovat vsetky tovary, ktore sa daju recyklovat. Teraz neviem, ci som nesposobil nejaku ujmu spracovatelskej spolocnosti, ked som zaradil podla tabulky odpad spravne (napr. plast), ale tato skupina vyrobkov sa nenachadza v ‘popise’.

    Dovod, preco som to hladal, tak neboli veci kazdodennej spotreby, no ine vyrobky, ktore neviem presne zaradit, ale da sa tak, podla symbolov uvedenych na obale.

  4. Dobry den. Chcela som dat do plastov obal z tabliet do umyvaciek (vacsinou su krabice, ale teraz som kupila taky velky plastovy obal a v nom 65 kapsul). No prekvapil ma symbol – trojuholnik zo sipiek ako vzdy ALE v strede cislo 7. Take cislo sa vo vasom zozname nenachadza? Takze nemozem to do plastov asi dat, ze?

  5. 7 su rozne ine plasty, ktore sa nerecykluju (ak nenajdete nejake specialne zberne miesto) ako akryl, nylon, polykarbonat, atd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *