Dotácia na slnečné kolektory: chcú nezmyselné potvrdenia

[sme.sk] Kto chce žiadať od štátu peniaze na alternatívne zdroje, musí dať potvrdenie od Sociálnej a zdravotnej poisťovne, že nie je jej dlžníkom. U zamestnancov to však nejde.

Čo všetko treba splniť a priložiť k žiadosti, sa dozvedia záujemcovia z textu znenia programu. Paradoxne je to byrokracia, ktorá jeho rozbehnutie môže spomaliť. Ak sa dotknuté inštitúcie medzi sebou dodatočne nedohodnú, do problémov sa dostanú žiadatelia – zamestnanci. K formuláru totiž musia priložiť aj potvrdenie Sociálnej poisťovne a zdravotnej poisťovne, že voči nim neevidujú nedoplatky. „Ide o nedorozumenie.

Zamestnanec neodvádza poistné, takže nemôže byť ani dlžníkom,” povedal hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Je scestné, aby predkladal takéto potvrdenia. Ak by to ministerstvo hospodárstva takto vykladalo, museli by sme sa ohradiť, pretože by sme boli zavalení absolútne zbytočnými žiadosťami,” dodal.

Žiadateľ, ktorý je zamestnaný, nemá ako predložiť podobné potvrdenie zo zdravotnej poisťovne. „Všeobecná zdravotná poisťovňa vydáva takéto potvrdenie platiteľovi poistného, teda zamestnávateľovi, nie zamestnancovi,” povedala jej hovorkyňa Petra Balážová. Podobne odpovedali aj z poisťovne Dôvera.

Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že tieto podmienky museli do programu dať, pretože im to prikazuje zákon o rozpočtových pravidlách v gescii ministerstva financií. To tvrdí, že v prípade zamestnancov si podmienky môže stanoviť rezort hospodárstva. Čo má robiť občan, včera nik nevedel povedať.

zdroj:ekonomika.sme.sk

Súvisiace články

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *